perjantai 9. marraskuuta 2012

QR -koodeja iPadilla tehden ja suunnistaen

Liikeidean konkretisoimista QR - koodeja suunnistaen

Eräänä syyskuisena päivänä huomasin, että opiskelun voi yhdistää taukojumppaan uuden teknologian avulla. Tuumasta toimeen ja liikeideaa konkretisoimaan QR - koodeja käyttäen.
Opiskelimme aluksi, mikä liikeidea on ja mitkä ovat sen neljä osaa. Sen jälkeen tutustumme yhdessä QR - koodeihin ja Torpan Jussin vinkkamaan http://qrcode.littleidiot.be/
-sivustoon. Kävimme myös läpi, miten iPadilla skannataan ja luetaan QR -koodeja.
Oppilaat loivat tämän jälkeen noin kolmen hengen ryhmissä iPadeilla QR-koodeja kaikilla sateenkaaren väreillä. Vaihtoehtoja oli kaksi: joko tehdä QR -koodi linkkinä sellaisten yrityksen nettisivuille, josta löytyi liike-idea selostettuna tai sitten oppilat selostivat omin sanoin tekstinä oman mielipiteensä valitsemansa yrityksen liikeideasta. Kun luomistyö oli tehty, tulostin QR - koodit värillisenä opettajanhuoneessa. Tässä oli hieman haasteita, sillä tulostin ei ymmärtänyt ohjelmaa ja meni koko ajan jumiin. Sain kuitenkin asian selvitettyä tallettamalla koodin toisella ohjelmalla ja sitten tulostamalla sen.

Seuraavassa osassa jaoin kaikille kartan koulusta. Oppilaat kiinnittivät tulostetun koodinsa paikkaan, josta mahdollisesti löytyi sille sopiva asiayhteys. Esimerkiksi juomia valmistavan yrityksen liikeidea QR - koodina löytyi juoma-automaatin kyljestä. Kun oppilaat palasivat luokkaan yhdistin yhdelle kartalle rastit kätköpaikoista ja kopioin tämän aarrekartan kaikille.

Ja vihdoin pääsimme itse asiaan! Aloitimme koodisuunnistuksen luokan taululla olevasta QR - koodista. Kaikki harjoittelivat ohjeistettuina koodin skannamista ja katsomista. Ihmetystä oli ilmassa. Kokeilun jälkeen ryhmät jakautuivat käytäville. Muutama QR - koodi oli vaikeassa paikassa, mutta suurin osa löytyi helposti. Koodit olivat sopivasti ripustettu eri puolille koulun kerroksia, joten taukojumppakin sujui aivan huomaamatta.

Luokkaan päästyään kävimme läpi, mitkä koodit löytyivät, miten liikeideat erosivat toisistaan, millainen kokemus tämä oli ja miten asia jäi päähän. Kaikki kokemukset olivat positiivisia, ainoastaan muutaman kodin hankala paikka jäi harmittaaman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti