lauantai 12. toukokuuta 2012

Kampussuunnistus QR-koodeilla ja lisätyllä todellisuudella

Järjestelin Nappiparisto -hankkeen tiimoilta Jyväskylään oppimisympäristökehittäjien ja IT-osaajien seminaaria. Suunnittelupalavereissa tuli esille, että myös QR-koodeja voisi hyödyntää tapahtumassa.

Meillä on Jyväskylässä Viitaniemessä useita rakennuksia yhdistävä kampusalue. Olen jo aiemmin pohtinut, että kampusalueellamme voisi kokeilla mobiililaitteiden käyttöä. Tällä idealla ja miljööllä QR-koodirataa olikin helppo lähteä suunnittelemaan.

Suunnittelussa työkaverinani toimi tietojenkäsittelyn opettaja Jussi Torppa. Jussi toteutti rastiradan käytännön puolen opiskelijoiden kanssa yhteistyönä. Erityiskiitos datanomiopiskelija Jesse Noposelle, joka oli myös seminaarissamme kertomassa QR-koodiradasta ja QR-koodilukijoista!

Tietohallinto mukaan suunnitteluun

Langaton verkko ei kuulu koko kampusalueella, joten tietohallinto lisäsi langattoman verkon tukiasemia kampusalueella "rasteille" sekä varmisti myös toimivuuden testailemalla kuuluvuutta etukäteen useilla laitteilla moneen otteeseen.

Toteutus

QR-koodirata oli toteutettu neljällä eri rastilla. Rasteilta löytyi oppimisympäristöhankkeiden esittelyitä, jotka aukesivat QR-koodeilla. Esittelyt olivat videoita, kuvia, postereita tai verkkosivuja.

Rasteille suunnistettiin aloitusrastilta valitsemalla seuraava rasti QR-koodinlukijaan. Koodin takaa avautui kampusalueen kartta, jossa esitettiin HTML5-animaationa seuraavan rastin sijainti.

Punapohjainen QR-koodijuliste ohjasi seuraavalle rastille.
Muut QR-koodijulisteet esittelivät hankkeita.
Osa radan kiertäjistä tulossa kakkosrastille.

Koodinlukua rastilla.
Lisätty todellisuus (augmented reality = AR)

Halusin tuoda mukaan rastirataan myös mahdollisuuden testata lisättyä todellisuutta, jonka kehitys ja käyttömahdollisuudet kiinnostavat minua suuresti. Lisätty todellisuus tiivistetysti tarkoittaa informaatiokerrosta reaalimaailman päällä. 

Tässä tapauksessa haasteeksi tuli se, että saimme materiaalit rastirataan julkaisun kannalta hieman liian myöhään. Sain kuitenkin nopealla aikataululla rakennettua oman layerin Layariin. Sisältöä pääsi siis testaamaan kirjautumalla Layariin antamillani tunnuksilla. 

Lisätty todellisuus ja mobiililaitteet

Mielestäni lisätty todellisuus yhdistettynä mobiililaitteeseen tuottaa aika paljon lisäarvoa tuomalla sisällön autenttiseen tilanteeseen. Monet näkemistäni lisätyn todellisuuden sovelluksista on toteutettu tietokoneen webbikameran edessä, jolloin käytöstä tulee hieman hankalaa (pitää olla koneen edessä ja pitää esinettä webbikameralle tietyssä asennossa).

Tulevaisuudessa julkaistavat Googlen AR-lasit tuovat kuitenkin sisällön hieman helpommin käytettäväksi. Mobiililaitteenkin käyttö lisättyyn todellisuuteen on tällä hetkellä mielestäni hieman haasteellista, koska tablettia tai älypuhelinta joutuu pitämään edessään, jotta näkee sisällön.

Lisätyn todellisuuden radan toteutus

Lähdin toteuttamaan sisällöt suosituimpaan lisätyn todellisuuden selaimeen, eli Layariin. Layaria on asennettu kymmeneen miljoonaan mobiililaitteeseen ja se tukee aika kattavasti laitteita (Android, iOS, Symbian ja Blackberry).

Toteutimme lisätyn todellisuuden layerin (eli informaatiokerroksen) Layariin merkkaamalla rastit kampusalueelle ja vaihtamalla grafiikat vastaamaan teemaa. Karttapisteille laitettiin osa sisällöistä, jotka muuten avautuivat QR-koodeilla. Eli karttapisteistä pystyi avaamaan videoita, kuvia, postereita ja verkkosivuja.

Kakkosrastille suunnistus menossa. Aarrearkku kuvassa  johdattaa rastille. (Kuva: Sanna Brauer)


Monta rastia näkyvissä. Layar toimii myös vaakatasossa. (Kuva: Sanna Brauer)

Täppäämällä aarrearkkua sai lisätietoa rastista. Täppäämällä Opefoorumia avautui Opefoorumin verkkosivusto. Vepen II -hankkeen esittelyvideo avautui täppäämällä Vepen-videota. (Kuva: Sanna Brauer)
Palaute

Saamani palaute tekemästämme lisätyn todellisuuden radasta oli myönteistä ja moni kertoikin tämän radan konkretisoineen ylipäätään ajatusta siitä, mistä lisätyssä todellisuudessa oikeastaan onkaan kyse. Myös QR-koodirata näytti toimivan hyvin, enkä kuullut langattoman verkon kaistaongelmistakaan. Joten kokonaisuus toimi hyvin. Suunnittelulle ja toteutukselle kannattaa jatkossa varata reilummin aikaa.

Tulevaisuus

Syksyllä on tarkoitus toteuttaa QR-koodirataa ja ehkä myös lisätyn todellisuuden elementtejä laajamittaisemmin kaupungilla liittyen markkinoinnin opetukseen.


1 kommentti:

  1. Hieno esimerkki! Kiva idea muuten tuo QR-koodin takaa löytyvä ohje seuraavan rastin sijainnista. :)

    VastaaPoista